Cabina NAS, reutilitzada

Fa per devers l’any 2005 adquirirem una cabina NAS, d’aquests servidors que estan especialitzats en emmagatzemament de dades, realitzada aquesta amb bastants de components estàndards, però amb un programari privatiu, que la veritat, mai va anar be, les connexions iSCSI es desconnectaven molt sovint i la integració amb l’active directory es desincronitzava massa sovint, perdent els permisos que hi havia per usuaris i carpetes, tot un calvari.

Imatge

Vista frontal de la cabina amb els discos SATA permeten introduir-los de forma hot-swap (en calent).

Quan al 2010 aproximadament, varem adquirir la nova cabina, aquesta, va estar a punt de ser “canibalitzada”, és a dir, desmuntada a peces i reaprofitar totes aquelles que es pogués, la veritat degut a l’antiguitat d’aquesta, poca cosa s’hagués pogut aprofitar, però gràcies a que per internet vaig trobar una sèrie de programaris lliures específics per a servidors NAS.  Els que vaig emprar foren el FreeNas i el NAS4free, que és un fork de la versió 7 del FreeNAS.

Finalment vaig montar el FreeNAS 8, degut a l’ús que li donem, la millor interfície i que al hora de crear connexions tant NFS con iSCSI el FreeNAS 8 no ens dona cap problema, al contrari que em va passar amb el NAS4free.

Cal dir que el pes de la creació dels discos RAID recau sobre una controladora adaptec i no pas sobre el programari del FreeNAS, sinó, l’ús de memòria que sol·licitaria ens hagués fet decantar per el NAS4free, ja que el consum del FreeNAS en quan a RAM al hora de emprar volums ZFS és extremadament elevat.

Recentment, fa uns mesos, la cabina va tornar a fallar, donava moltes errades i els RAIDs dels discos es desconfiguraven contínuament. Després de dedicar-m’hi unes hores seriosament detectarem que era la controladora de discos que estava fallant de forma intermitent, de tal forma que els RAIDs es rompien contínuament i era impossible realitzar tasques de backup, ja que la cabina es resetejava.

A tal efecte adquirirem una tarja Adaptec 71605 PCI-e i els seus cables pertinents de connexió, ja que la tarja que hi havia era una PCI que ja i els connectors eren obsolets per a la nova.

Gracies al programari lliure, podem disposar d’una cabina sense limitacions en quan a funcionalitats, ni tenir que pagar manteniments anuals ni d’actualitzacions de programari (la darrera actualització del programari original costava uns 600€)

Així és com va anar el muntatge de la nova tarja.

Imatge

Vista aèria dels cablejat i de la cabina en general. La tarja a l’esquerra amb un llum vermell

Imatge

Tarja un cop inserida i funcionat, els llums m’han fet recordar als cylons de galactica (frikada gratuïta).

També val a dir, que el dia de demà no crec que tinguem cap problema per a posar-hi discos SSD

Que hem aconseguit amb això ?

Una serie de coses :

  • gracies al programari lliure, el poder de disposar d’una cabina sense limitacions en quan a funcionalitats, ni tenir que pagar manteniments anuals ni d’actualitzacions de programari (la darrera actualització costava uns 600€)
  • reutilitzar una cabina que mai havia anat be i seguir donat-li ús, ara amb el upgrade forçat de la targeta (uns 700€), el seu rendiment es notablement superior. L’anterior era PCI i aquesta funciona és una PCI-e
  • estalvi econòmic, quan va començar a tenir problemes, mirarem solucions equivalents (principis de 2013) devers els 6.000€
  • Els discos que empra, els grossos que ara son de 2 TB els comprarem, però els petits que formen els volums iSCSI, son discos de 500GB i 750GB que hem anat recuperant d’equips que ara funcionen com a thin clients.

Doncs amb tot el que hem parlant, seguim tenint una cabina SAN que esta totalment amortitzada i segueix funcionant gracies a la substitució de la controladora de discos i al programari lliure, ens serveix com a unitat de backup de les dades i bases de dades (via NFS o CIFS) i de les màquines virtuals (muntades sobre volums amb iSCSI).

Aquesta entrada s'ha publicat en GNU/linux, Optimització, Servidor, Sistema i etiquetada amb , , , , , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Una resposta a Cabina NAS, reutilitzada

  1. Tomeu F. Sastre ha dit:

    Reblogged this on IllaBit.

Deixa un comentari