Raspbian thin client

Configurar disposició de teclat i idioma

Teòricament s’hauria de poder fer mitjançant dpkg-configure keyboard , però a nosaltres no ens ha funcionat. Per tant editem els següents fitxers.

nano   /etc/default/locale

LANG=es_ES.UTF-8   #llenguatge desitjat

 

nano   /etc/default/keyboard

XKBMODEL="pc105"   # tipus de teclat
XKBLAYOUT="es"     # llenguatge del teclat
XKBVARIANT=""
XKBOPTIONS=""

BACKSPACE="guess"

 

Instal·lar Rdesktop

serà el programa que executarem com a client d’escriptoris RDP

aptitude install rdesktop

Login automàtic.

Amb això farem que al iniciar el sistema no es quedi demanat login & password, sino que ja entrarà directament amb un usuari predeterminat.

Editam el fitxer /etc/inittab

#nano /etc/inittab

comentem la següent línia (o semblant)

#1:2345:respawn:/sbin/getty --noclear 38400 tty1

afegim la seguen línia

1:2345:respawn:/bin/login -f <nom usuari> tty1 /dev/tty1 2 >&1

aprofitem per a eliminar les terminals restants per estalviar un poc de memòria, nomes en deixem 1 per si de cas.

el fitxer queda aixi

1:2345:respawn:/bin/login -f <nom usuari> tty1 /dev/tty1 2 >&1
2:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty2
#1:2345:respawn:/sbin/getty --noclear 38400 tty1
#3:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty3
#4:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty4
#5:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty5
#6:23:respawn:/sbin/getty 38400 tty6

Que iniciar al fer autologin ? .bashrc

al entrar automàticament al sistema, el que volem es que s’executi el gestor gràfic i després el client de RDP i al finalitzar ens apagui l’equip. per tant

Editem el fitxer .bashrc

nano .bashrc

hi afegim al final aquestes línies

startx

al iniciar el gestor gràfic aquest cercarà el fitxer .xinitrc a on configurarem l’inici del RDP (esta en el punt següent)

aquesta instrucció ens apagarà l’equip quan l’usuari surt de la seva sessió RDP

sudo halt

Executar rdesktop despres del servidor gràfic

Per defecte si no tenim aquests fitxer, el raspbian executarà l’escriptori LXDE, com que per ara no el necessitem, personalitzem l’inici del gestor gràfic per aquest usuari mitjançant la creació del fitxer .xinitrc o modificat-lo si ja existia.

nano .xinitrc

afegim aquesta línia a final de fitxer. El que fa es connectar-se al server mitjançant la seva IP i executarà el terminal en mode complet de pantalla, el -u “”, es serveix per que a la pantalla, el usuari surti en blanc i no hi fiqui el usuari de la raspbian.

més paràmetres rdesktop …
rdesktop -f -u "" 192.168.0.1 -k es

Permissos per a halt

Necessitem fer aquesta modificació per a que no se’ns demani el password al executar el “sudo halt” per a apagar l’equip

Editem fitxer de sudoers

nano /etc/sudoers

afegim la següent línia a on donem els permisos esmentats.

 <usuari> ALL=(ALL) NOPASSWD: /sbin/halt

Amb això, ja tenim una raspbian convertida en un thin client.

Gestió centralitzada

configuració centralitzada via FTP

Com a plus a la solució presentada afegirem un servidor FTP a on hi haurà la configuració del .xinitrc (també hi podríem tenir-hi el .bashrc) de tal manera que al iniciar l’equip  aquest es descarrega el fitxer i l’executa.  Així si per exemple canviem la IP del servidor RDP no serà necessari connectar-nos a cada raspbian per a modificar la configuració.

Es una manera molt comoda de tenir centralitzat les configuracions dels nostres raspbian thin-client.

wget -N .xinitrc ftp://<server ftp>/raspberry/.xinitrc

hi posem el paràmetre -N de tal manera que només descarregarà el fitxer si el que hi ha al FTP és més nou, així estalviem escriptures innecessàries a la targeta SD.

El darrer detall es verificar que els fitxers que volem sobreescriure, el usuari que estam emprant hi tengui els permissos necessaris per a fer-ho.

@txsastre

Aquesta entrada ha esta publicada en GNU/linux, Sistema, Terminal. Afegeix a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

5 respostes a Raspbian thin client

  1. Miquel ha dit:

    Uep Tomeu. Enhorabona per la teva tasca, aprenem molt amb lea teves intervencions.
    Has provat Raspberry com a Thin Client per a Linux Terminal Server? He provat distribucions que diuen que funcionen però són antigues i no hi ha hagut manera. Al nostre centre podríem fer gran compra per renovar la sala d informàtica. Mil gràcies!

  2. Tomeu F. Sastre ha dit:

    Moltes gràcies per la teva critica Miquel. Darrerament estam molt capficats amb un tema de migracions i ho hem tengut gaire temps a desenvolupar més manuals.

    Per el tema que em proposes. Si tinguéssiu PCs on la seva tarja permetes PXE ja no faria falta ni disc dur, ja que arrancarien directament contra el LTSP. Us recomanaria PCs del tipus intel NUC.

    Si voleu fer-ho amb raspberries, no ho he provat, però diria que el que s’ha de tocar és la línia on diu “rdesktop -f -u “” 192.168.0.1 -k es” i al seu lloc posar-ne una que et permetes obrir la sessió remota contra el LTSP. ja te dic, això encara no ho hem provat.

    Ja em diràs que tal.

    • Miquel ha dit:

      Mil gràcies Tomeu! Ja tenc una sèrie de Thin Clients d’HP funcionant i van perfectes (amb xarxa gigabit poden veure videos full hd al YouTube). Tenc pcs vells que supòs que partiran per xarxa però em preocupa una mica també el tema del consum energètic. Crec que la solució serà tirar per eBay a veure si trob una remesa de Thin Clients usats que me facin servei. Una abraçada!
      Ps. Sé que no ve al tema i que empres vSphere… Però, has provat Proxmox?

      • Tomeu F. Sastre ha dit:

        Hola Miquel. Ja diras que tal el sistema. Doncs no, ja no tenim vmware, fa 1 any varem migrar cap a Citrix XenServer aprofitant el seu canvi de llicènciament i per ara el rendiment i potencia és molt bo.

      • Miquel Nebot ha dit:

        Mil gràcies Tomeu per la teva informació. Tant de bo hi hagués més gent com vosaltres a l’Illa per construir una comunitat “TIC” preocupada pel benestar del poble sense mirar el temps invertit ni els doblers que es deixen de guanyar sense dur a terme aquestes tasques de manera remunerada. Jo, des de la meva part intent posar el meu granet d’arena al nostre centre escolar i als dels companys que em sol·liciten ajuda.

Deixa un comentari